EurosongForum.com
Dobrodošli na forum hrvatske Eurosong destinacije!

Da biste u potpunosti iskoristili sve što nudi naš forum, molimo prijavite se ako ste već član ili se pridružite našoj zajednici, ukoliko to još niste.

HSC 83 | Alexandria - Ellenas | Background Finale

Go down

HSC 83 | Alexandria - Ellenas | Background Finale

Postaj by Pauly D on 30.11.11 18:42

Dragi gledatelji i drage gledateljice dobrodošli na 83. izdanje HSC-a koje se održava u glavnom gradu Alexandrie, Ellenasu. Na samom početku ostavljamo vas da uživate u slikama Alexandrie...


Dobra večer arena, dobra večer Ellenas!
Draga Helijo dobrodošli!
Dragi naši večerašnji HSC (Background HSC) će biti po mnogo tome različit. Ovo je prvi put da je Alexandria odlučila organizirati tematski HSC. Sigurno ste svi čuli za Černobil, mjesto koje još nazivaju i 'Grad bez ljudi'.
Upravo naša Severina koja je s pjesmom 'Grad bez ljudi' pobjedila na prošlom HSC-u dala nam je ideju da vas podsjetimo, a neke i prvi puta upoznamo s ovom velikom tragedijom koja je pogodila ovaj grad na susjednom kontinentu.
Večeras ćemo slušati 24 pjesme prije kojih će biti prikazane slike Černobila, a prije nekih pjesama moći ćete čitati i pratiti cijelu priču o ovom tužnom događaju.
Dok gledate ove slike želimo vas podsjetiti da su one stvarnost i da su tu, da su mjesta sa tih slika nečiji dom, da je to nečiji život. Cijenimo naše živote jer ma kakvi bili mogu se promijeniti u tren oka u slike s razglednica večerašnjih pjesama. Za sam početak ostavljamo vas uz prekrasnu Severinu i pobjedničku pjesmu 'Grad bez ljudi'.Černobil je mali gradić u Ukrajini, gotovo na samoj granici Ukrajine s Bjelorusijom koji je sve do subote 26. travnja 1986 bio potpuno nepoznat u svjetskim okvirima, a nakon tog datuma postao sinonim katastrofe radi eksplozije unutar nuklearnog reaktora koja je prouzročila najveću nuklearnu katastrofu u povijesti. Sama nuklearna elektrana nije bila smještena u samom gradu Černobilu već ustvari 18 km sjeverozapadno od gradića Černobila, a sastojala se od četiri reaktora tipa RBMK-1000, od kojih je prvi stavljen u pogon 1977 godine, a kobni četvrti reaktor 1983 godine. Černobilska nuklearna elektrana je u punom kapacitetu sa sva četiri reaktora u radu davala otprilike 10 % ukupne električne energije Ukrajine. Eksplozija je globalno odjeknula u svim svjetskim medijima i pojavio se velik strah u sigurnost sovjetskih nuklearnih postrojenja te je i sama sovjetska vlada pod pritiskom svjetske javnosti morala maknuti veo tajnosti sa svojih nuklearnih projekata, budući da su daljnje eksplozije uzrokovane eksplozijom unutar nuklearnog reaktora četiri proširile radioaktivni oblak izvan granica tadašnjeg sovjetskog saveza u istočnu, zapadnu i sjevernu Europu pa čak i u neke istočne dijelove sjeverne Amerike.Dan uoči kobne eksplozije, odnosno 25. travnja 1986 godine vršena su testiranja u nuklearnoj elektrani koja su trebala testirati sposobnost turbina da generiraju dovoljne količine električne energije za pokretanje sigurnosnih sistema samog reaktora. Budući je za rad nuklearnog reaktora RBMK-1000 potrebna voda koja neprestano cirkulira u jezgri dokle god ima nuklearnog goriva, cilj testa je ustvari bio utvrditi mogu li turbine u fazi gašenja proizvesti dovoljno energije da pokrenu vodne pumpe o kojima ovisi rad samog nuklearnog reaktora. U skladu s tim testiranjem tijekom četvrtka 25. travnja 1986. godine pripremljeni su svi potrebni uvjeti kako bi testiranje moglo početi te se tako počela postepeno smanjivati i produkcija električne energije sve do 50% posto mogućnosti reaktora, a zatim se potpuno neočekivano isključila regionalna elektrana koja je to područje opskrbljivala potrebnom električnom energijom. Nakon toga uslijedila je naredba od strane kontrolora u Kijevu da se daljnje postepeno smanjivanje odgodi jer je još bila večer te je struja bila potrebna čitavoj regiji. Zahvaljujući toj neželjenoj okolnosti testiranje je odgođeno i povjereno u ruke noćne smjene koja je imala vrlo malo iskustva s radom u nuklearnim elektranama jer je velika većina njih bila dovedena iz elektrana koje su funkcionirale na ugljen.

Dogodilo se to u 1 sat i 23 minute 26. travnja 1986. godine, kada je došlo do eksplozije na 4. reaktoru černobiljske nuklearne elektrane „Lenjin“. Velike količine radioaktivnih čestica uzdigle su se na visinu od 1500 metara, і nošene vjetrom, krenule su prema Skandinaviji, zatim središnjoj i jugoistočnoj Europi. Sljedećih nekoliko dana vjetrovi su odnijeli preko 70 % radioaktivnih čestica sa mjesta nesreće prema Bjelorusiji koja je dodatne posljedice osjetila više nego sama Ukrajina. Peti dan nakon eksplozije, čestice su došle i do teritorija Hrvatske. Oko 35.000 odraslih osoba i oko 1.400 djece zatražilo je pomoć koja je direktno vezana za posljedice nuklerane nesreće. Različite razine zdravstvenih posljedica prouzročenih radioaktivnošću osjetilo je preko 2,4 milijuna ukrajinskih građana, a konačne zdravstvene posljedice znat će se tek nakon nekoliko desetljeća. Najveće zdravstvne probleme osjetili su građani Bjelorusije, prema kojima je s mjesta nesreće vjetar nosio velike količine radioaktivne prašine koje su se ondje zadržale. Zabilježen je intenzivan porast prijevremenih porođaja, rađanja djece s određenim poremećajima, dok su odrasli postali skloni oboljevanju od leukemije, raka i drugih oblika bolesti. U čitavoj su se Europi učinci zračenja odrazili na zdravlje ljudi, na plodovima koje su kontaminirani dugoživućim radioaktivnim izotopima. Bjeloruske i ruske vlasti do danas polovično objavljuju razmjere zdravstvenih posljedica nastalih izazvanom nuklearnom nesrećom.
Neslužbeni izvori procjenjuju da je od posljedica radijacije sveukupno preminulo između 200.000 i 400.000 ljudi.
Pauly D
administrator

Broj postova : 12128

Kontinent Helia
Zemlja: Alexandria
Obavijest:

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.